Història de Quartell

 

PREHISTÒRIA

En esta regió han existit poblaments humans des de temps molt remots, almenys des de l'Edat del Bronze. També va ser molt intensa la presència de nuclis de població ibera, estant a partir de llavors estes terres permanentment habitades.

 

 

IMPERI ROMÀ

Un dels episodis històrics més importants ocorreguts a la comarca durant el segle III aC. va ser l'enfrontament de les dues principals potències del Mediterrani d’aquella època: Roma i Cartago. Al voltant del l’any 218 aC cartaginesos i romans es van enfrontar entorn a la ciutat de Sagunt, el que va suposar l’inici de la Segon Guerra Púnica (218 - 202 aC) i el començament de la romanització de la península. En època romana, Quartell estigué situat dins del Terme General de Saguntum, com a quinta d'algun patrici saguntí.

 

 

EDAT MITJANA (SEGLE V - XV)

Durant la dominació musulmana Quartell va pertànyer al Terme General de Murviedro, baix domini del Murviedro musulmà. Després de la conquesta cristiana per les tropes de Jaume I, la regió passa a formar part de la Corona d’Aragó i fou repoblada per colons catalans, a diferència de les comarques limítrofes al nord i oest, que ho serien per aragonesos. Després de la conquesta, Quartell es desmembra administrativament de Morvedre i passa a un règim Feudal - Senyorial.

 

La primera menció escrita de Quartell està al Llibre de Repartiment (1248) on apareix amb el nom de Quarcel. En aquest document consta que el rei Jaume I va fer una donació al seu porter Bartomeu Fabra de 126 fanecades. En 1349 va ser comprat per Roderic Borja i en 1383 Francesc Munyós torna a comprar-lo a la Corona juntament amb Quart. El lloc en aquells moments, a causa de la influència musulmana, el territori on es situa actualment Quartell era una alqueria regada per les aigües de la Font de La Vall de Va segar, actual Font de Quart.

 

 

SEGLE XVI - XVII

En 1525 la major part del seus habitants que eren mudèjars. Aquestos van passar a ser nous convertits o moriscos després de la seua conversió forçosa al catolicisme. Anys després, Felip II els va expulsar i en 1609 Quartell va quedar quasi despoblat.

 

En 1610 els senyors proindiviso de Quartell, Pere Eixarch i Castellví i Gastó Roís de Corella, aquest últim també comte de Cocentaina, donaren Carta Pobla al quasi despoblat lloc.

 

 

SEGLE XVIII

A final del segle XVIII i fins a l'abolició dels senyorius en 1837 els últims senyors feudals de Quartell van ser el Comte d'Almenara i el Marqués de Bèlgida i Benavides. A més, en aquella època el botànic Cabanillas en les seues "Observacions" va escriure sobre els sistemes de reg de la Font de Quart i les seues excel·lències.

 

En la Guerra de Successió (1701-1713) a la corona espanyola Morvedre es va declarar lleial a Felipe V. L’activitat exercida per Jordi Ausoles, l’alferes reial, va influenciar als habitants del terme per optar pel bàndol botifler.

 

 

SEGLE XIX

Quartell va partir també en les Guerres Carlines al segle XIX. En 1869 es va declarar partidari de la "Gloriosa Revolució" formant una milícia armada pels veïns del poble en favor de Carles V.

 

  • Línia de temps històrica de Quartell

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30